Gå direkt till innehåll
GK:s installation av ABB:s smartsensor på Medicon Village
GK:s installation av ABB:s smartsensor på Medicon Village

Nyhet -

Smarta sensorer förhindrade driftshaveri på Medicon Village

Sedan en tid tillbaka har Gunnar Karlsen Sverige AB övervakat driften hos avtalskunden Medicon Village, som haft stora problem med två äldre frånluftsfläktar betjänande skydds- och processventilation för laboratorier. Lösningen blev att GK installerade smartsensorer för att identifiera och stävja problemen.

Fläktarna har havererat och medfört stillestånd för verksamheten vid tre separata tillfällen på kort tid, vilket försatt Medicon Village i ekonomiska trångmål. Efter utredning från GK:s sida och diskussioner kring problematiken gjordes driftmätningar och GK tog själva initiativ till att installera ABB:s smartsensorer som fångar upp mätningar i ett webbaserat gränssnitt, data som gör det möjligt att övervaka vibrationsmätningar och konstanter på fläktarna från distans, samt sätta larmgränser för avvikande värden och trender.

För några månader sedan installerades sensorerna, vilket i förra veckan bar frukt. Under några få dagar inkom frekvent flera larm. Trots att Medicon Village undersökte fläktarna efter larmen kunde de inte identifiera felen, vilket gjorde att GK beslutade att åka ut för att utföra manuella mätningar av vibrationer. Höga värden kunde konstateras, problemen åtgärdades omgående och nya mätningar utfördes som visar på att vibrationerna avtagit efter åtgärderna. GK har nu fått kontroll på fläktarna.

Medicon Village är övertygade om att smartsensorernas larm och GK:s insats därmed förhindrat ytterligare haveri av fläktarna, som i detta fallet varit förödande för verksamheten. Diskussioner förs nu om att installera fler smartsensorer hos Medicon Village för att förebygga liknande problem med andra fläktar. 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Asmaa Jacobsson

Asmaa Jacobsson

Presskontakt Kommunikationsansvarig, GK Sverige +46708497301
Guro Steine

Guro Steine

Presskontakt Koncerndirektör för kommunikation & Hållbarhet +4741288382